Blog

Sportul, alimentaţia şi gândirea sănătoasă duc la o împlinire profundă

Psihologul Dana Dumitrache a ales să ne vorbească în cadrul campaniei “Mănâncă, aleargă, slăbeşte” despre strânsa legătură dintre un stil de viaţă corect, în care sportul şi alimentaţia sănătoasă sunt principale componente, şi sănătatea emoţională, mentală, legătura ce se traduce în împlinire, iubire şi respect de sine. O perspectivă constructivă asupra sănătăţii fizice şi psihice, pe care vă invit să o descoperiţi în rândurile de mai jos.

Sănătatea este un cuvânt mare. Ea cuprinde nu numai corpul, ci şi mintea şi spiritul  şi perspectiva unui om. “ James H. West

De câte ori nu ne-am păcălit spunându-ne: o viaţă am, măcar să dispun de ea şi să mă distrez cum vreau, nu neapărat cum se cuvine?

De câte ori, de-a lungul vieţii noastre, o problemă era eradicată prin surplusul de prăjituri, prin abundenţa mâncării de pe tava aşezată în faţa televizorului sau prin alcoolul pregătit taman ca un alint de seară? De câte ori fuga de noi înşine nu s-a oprit în clubul de fiţe, în fapt, în nopţi nedormite, fum de ţigară şi decibeli paroxistici, dar şi  în lipsa de decizie sau de acţiune?!

De câte ori nu am urât oglinzile din lift şi nu am jurat că, musai de luni ne legâm cu corzi zdravene de voinţă şi putinţă de banda de alergat şi ne angajăm să consumăm cu entuziasm tot ce este rădăcină, sâmbure şi clorofilă? De câte ori nu ne-am înfiorat, prin simpla comparaţie prozaică, cu silfidele aproape fantomatice şi imberb strălucitoare sau cu musculoşii, încrezători şi oportunişti, deci favoriţii vieţii şi ai societăţii, prin imaginea corporală, mentală şi emoţională?

De câte ori am abandonat reduta transformării noastre corporale şi mentale în mijlocul deciziei? Şi nu ne-am amărât sau urât şi mai tare?

Decizia de a trăi sănătos şi voios nu are sorţi de izbândă, dacă ne sabotăm dorinţa cu gânduri şi cu emoţii de culpabilitate. Aş spune, chiar, că materializarea deciziei nu presupune un act de voinţă, nu în proporţie semnificativă. Ci, rămâne,  în special,  o declaraţie de iubire, o conştientizare a iubirii. Iubirea şi respectul de sine şi iubirea şi respectul faţă de viaţă.

Dorinţa de a trăi sănătos şi de a valoriza şi optimiza ceea ce suntem şi ceea ce trăim şi simţim se vrea a fi o dorinţă autentică, având la bază ca nevoie primară dezvoltarea personala şi autorealizarea.

Am să vă povestesc o experienţă personală care, la vremea respectivă, mi-a dat de gândit.

La un moment dat, am decis să clarific cu mine şi cu surplusul meu de grăsime căpătat post-sarcină,  tot ceea ce aveam de clarificat: multe obişnuinţe greşite, multe emoţii reprimate, multe frici amplificate.

Am ajuns, cum altfel, la nutriţionist şi la sală! Primele trei zile au fost mai frustrante: muşchii au găsit util să se răzvrătească, respiraţia să mă gâtuie, voinţa să mă abandoneze!

Încet, încet, mi-am exersat putinţa şi am inversat rolul de putere: pragul durerii crescuse vertiginos şi muşchii căpătau autonomie şi vivacitate.

Într-o zi, pe banda vecină alerga o doamnă ajunsă la senectute. Şi alerga …şi alerga … şi alerga … . Şi eu  gâfâiam şi … gâfâiam şi … gâfâiam … . Şi doamna tot nu obosea şi tot alerga şi tot nu oprea banda aia nenorocită!

A avut nesăbuinţa să mă întrebe câte minute mai folosesc banda mea, pentru că trebuie să i-o cedez soţului! Soţului? Domnul cu muşchii aceia fesieri desenaţi parcă de un sculptor de geniu şi care “muncea” bicicleta eliptică din faţa mea?!!!  E soţul femeii cu Duracell în tălpi şi mare maestră a fentării anilor biologici? Uite aşa…un nor de agresivitate m-a trezit şi ca o săgeată pornită dintr-un arc herculian m-am răţoit la femeie înainte să-mi dau seama ce intentţionam să-i comunic!

Mila din privirea doamnei ar fi fost demnă de un rol magistral pe o scenă mare a lumii:

–       Vă înţeleg frustrarea, doamnă! Eu v-am întrebat frumos. Nu trebuie să vă supăraţi astfel!

Nici măcar nu a gâfâit când mi-a spus-o. Femeie deşteaptă!

Frustrarea! Acest cuvânt cu putere reală de insight!

În prima parte a demersului nostru către sănătate, bunăstare şi perpetuare a stării de bine, vom trăi de nenumărate ori sentimentul frustrării.

Confuntaţi-vă cu acest sentiment! Confruntaţi-vă, curajoşi şi oneşti, şi cu teamă că veţi abandona, măcar temporar, supliciul. E mai bine să conştientizaţi clar ceea ce simţiţi şi gândiţi decat să negaţi o realitate. Negând-o, îi daţi putere, conştientizând-o, o anulaţi. Acţionaţi, în consecinţă. Mergeţi mai departe! Zi după zi. Zi după zi sunteţi mai puternici şi mai capabili să trăiţi constant bucuria reuşitei.  Cum creşte un copac? De la sine, prin ploaie şi soare.

Sportul, alimentaţia sănătoasă şi gândirea sănătoasă, pozitivă şi constructivă sunt precursorii unei împliniri mai profunde. Unei împliniri de durată. Sportul, alimentaţia şi gândirea sunt intrinsec legate de nevoia de bine şi de autorealizare. Şi sunt complementare.

Prin sport ne tonifiem muşchii şi întregul aparat circulator şi respirator, căpătăm mai multă energie, ne oxigenăm creierul, reglăm sistemul hormonal din glanda hipofiză, suntem mai activi din punct de vedere mnezic şi din punct de vedere al încrederii în resursele noastre şi în evenimentele benefice din existenţă de zi cu zi. Prin alimentaţie îi dăm corpului ce-i al corpului: enzime, minerale, nutrienţi, într-un cuvânt “viaţă”. Eliminăm radicalii liberi şi ne tonifiem organismul şi rezistenţa la bacterii, viruşi, într-un cuvânt “boală”.

Sănătatea emoţională, afectivă şi mentală le cuprinde pe celelalte două şi le valorizează.

Sănătatea, ca şi fericirea, este o decizie. Decizia de a exista în armonie cu tine însuţi, cu nevoile şi cu visele tale.

O imagine corporală căzută în desuetitudine, având termeni de comparaţie şi motive de schimbare şi transformare, nu poate decât să ne afecteze starea de spirit, percepţia asupra noastră şi asupra evenimentelor din viaţa noastră, să ne afecteze capacitatea de împlinire şi de realizare. Nu putem supracompensa la nesfârşit prin umor, bonomie sau sarcasm aşa-zis inteligent surplusul de grăsime şi imaginea de sine eşuată în… decreptitudine. Undeva, nevoia de iubire, de realizare, de fericire va adânci tristeţea şi sentimentul oboselii şi al neîmplinirii.

Calitatea vieţii poate schimba perspectiva asupra bolii, asupra predispoziţiei către boli “profesionale” sau transgenetice: infarct, atac vascular cerebral, cancer. Cercetările în psihosomatică o confirmă. Stresul prelungit, alimentaţia nesănătoasă, temperamentul ardent, workaholic sunt surse sigure de îmbătrânire prematură şi boală.

Este momentul SCHIMBĂRII! Este momentul unei decizii de-o importanţă vitală! Schimbarea stilului de viaţă nu este nici moft, nici trend, nici marketing! Este necesitate. O necesitate care defineşte sănătatea, bunăstarea,  împlinirea!

Dacă nu e sală, e parc. Dacă nu e nutriţionist, e renunţare la alimente grele. Dacă nu e iubire, nu mai e nimic. Iubeşte-te! Respectă-te! Împacă-te cu tine!

Acceptă-te şi rescrie viitorul, mai întâi la nivelul imaginii mentale corecte, apoi, la nivelul emoţiilor de bucurie şi de încredere. Începutul e greu, dar victoria e asigurată! Şi sănătatea este recăpătată. Împlinirea devine certitudine odată cu instaurarea stării de mulţumire şi de bine.

Stilul de viaţă este cheia. Cheia a fost întotdeauna la tine.

Sursa aici .

10 beneficii ale sportului pentru sănătate

E greu sa îţi imaginezi un stil de viaţă sănătos fără practicarea cu regularitate a sportului. Mişcarea este viaţă, iar sportul te ajută să ai un corp puternic şi să obţii o speranţă de viaţă mai mare, în condiţiile unui mediu şi unui mod de viaţă ostile sănătăţii noastre.

 De ce să incluzi activitatea fizică în modul tău sănătos de viaţă?

  1. Sportul creşte durata de viaţă

Practicarea cu regularitate a sportului influenţează benefic şi cele mai mici structuri ale organismului nostru. Savanţii au descoperit că persoanele care duc un mod de viaţă activ au lungimea telomerelor mai mare. Ele sunt acele secţiuni de ADN, care protejează capetele cromozomilor în timpul diviziunii celulare şi care cu vârsta au tendinţa de a deveni tot mai scurţi. Sportul acţionează benefic asupra cromozomilor şi a longevităţii vieţii. Mai puţin timp petrecut în poziţie așezată are o legătură directă cu longevitatea, arată studiul suedez publicat în British Journal of Sports Medicine.

  1. Sportul activizează metabolismul

Activitatea fizică este cel mai puternic stimulent metabolic. Nimic nu intensifică în organism procesele metabolice, reacţiile chimice, enzimatice şi de regenerare aşa cum o face practicarea regulată exerciţiilor fizice. Sportul ne ajută să creştem masa musculară şi metabolismul, adică numărul de calorii pe care corpul le arde în stare de repaos şi care, odată cu înaintarea în vârstă, devine tot mai încetinit. Sportul îmbunătăţeşte funcţiile plămânilor, inimii, rinichilor, sistemului nervos. Intensificarea schimbului de substanţe accelerează eliminarea din corp a toxinelor şi deşeurilor metabolice.

  1. Îmbunătăţeşte funcţia insulinei

Insulina este un hormon implicat direct în controlul apetitului şi a masei corporale. Practicarea exerciţiilor fizice îmbunătăţeşte funcţia insulinei, combate fenomenul rezistenţei la insulină, întâlnit frecvent după vârsta de 30 de ani, şi creşte asimilarea glucozei de către ţesuturi şi muşchi. Activitatea fizică regulată previne apariţia unor boli grave, precum sindromul metabolic, diabetul zaharat de tip 2 şi obezitatea asociată acestora.

  1. Practicarea cu regularitate a sportului creşte în organism nivelul de endorfine

Endorfinele sunt substanţe neurotransmiţătoare, sintetizate în creier la nivelul hipofizei şi hipotalamusului, care au receptori în tot corpul. Acestea au un rol important în reglarea somnului, controlul apetitului, metabolism, starea de bine, sexualitate, reglarea temperaturii corpului şi imunitate. Endorfinele sunt considerate hormonii fericirii pentru că reglează starea de spirit, înlătură anxietatea, tensiunea nervoasă, stările de depresie şi predispun către o stare generală de bine. Activitatea fizică regulată reduce în corp şi cantitatea de cortizol, hormonul stresului.

Potrivit unor studii recente, stresul predispune la consumul alimentelor bogate în grăsimi, creşterea necontrolată a poftei de mâncare şi evitarea unor mese.

  1. Exerciţiile fizice menţin sănătatea inimii

Sportul te ajută să previi îmbătrânirea timpurie a organismului. Activitatea fizică regulată reduce în sânge nivelul de colesterol ,,rău’’ şi trigliceride şi creşte fracţia ,,bună’’ de colesterol. Prin urmare, atunci când îţi menţii corpul activ, vasele de sânge sunt mai sănătoase, flexibile, cu pereţii elastici, iar circulaţia sangvină la nivelul organelor corpului se face fără dificultate. Activitatea fizică previne formarea plăcilor de grăsime pe pereţii arterelor inimii, creierului, rinichilor şi altor organe.

Practicarea sportului face plămânii puternici, viguroşi, îmbunătăţind astfel nivelul de oxigenare şi energie al întregului organism.

  1. Sportul menţine greutatea corpului în limite ideale

Activitatea fizică nu te lasă să te îngraşi, pentru că foloseşte caloriile în exces, pe care le-ai consumat şi care au tendinţă să se transforme în grăsimi. Sportul schimbă în organism raportul grăsime/muşchi în favoarea ţestului muscular. Mai multă masă musculară te ajută să arzi grăsimile, inclusiv în stare de repaos, prin creşterea ratei metabolice bazale.

  1. Întăreşte oasele şi previne osteoporoza

Potrivit specialiştilor, femeile cu un mod de viaţă activ îşi păstrează densitatea osoasă înaltă, chiar dacă odată cu avansarea în vârstă sunt mai expuse osteoporozei. Practicarea exerciţiilor fizice sporeşte tonusul muscular, proliferarea celulelor ţesutului osos, mineralizarea oaselor, întărirea articulaţiilor, tendoanelor, fasciilor musculare. Studiile arată că adulţii, care fac mişcare în mod regulat, reduc riscul de fractură a oaselor vertebrale şi şold.

  1. Ajută la creşterea funcţiilor mentale

Sportul dezvoltă reacţie, reflexe, rapiditate în gândire. Mişcarea asigură o bună circulație a sângelui la nivelul creierului, pompează mai mult oxigen şi, potrivit studiilor recente, activizează anumite proteine la nivelul creierului ce sintetizează celule nervoase noi.

  1. Te face să mănânci mai sănătos

Sportul disciplinează, schimbă obiceiuri, te ajută să adopţi un stil de viaţă sănătos şi să ai un organism ferit de boli. Cercetările arată că persoanele implicate într-o activitate fizică regulată conştientizează mai mult importanţa unei diete echilibrate şi sănătoase. Alimentele bogate în vitamine şi microelemente, dar sărace în calorii şi lipsite de calorii goale sporesc efectele exerciţiilor fizice asupra sănătăţii organismului.

  1. Sportul îţi îmbunătăţeşte postura corpului

Pe parcursul zilei, diferite grupuri de muşchi acţionează în sincron pentru a menţine postura scheletului. Dar activităţile zilnice monotone şi obositoare conduc la suprasolicitarea anumitor grupuri musculare, în timp ce altele rămân inactive pentru o perioadă lungă. De exemplu, atunci când îţi petreci toată ziua pe scaun, în faţa computerului, muşchii anteriori ai toracelui şi cei pectorali se atrofiază, în timp ce muşchii spatelui şi cei paravertebrali sunt încordaţi şi suprasolocitaţi întreaga zi. Acest lucru, inevitabil, va conduce la anomalii posturale ale corpului. Exersând la orele de sport muşchii slabi şi practicând exerciţii de extensie a muşchilor tensionaţi, menţinem coloana vertebrală sănătoasă şi înlăturăm presiunea exercitată asupra discurilor şi nervilor intervetebrali.

Sper că te-am convins să faci sport. Decizia îţi aparţine, noi doar te ajutăm să duci un mod de viaţă activ şi sănătos!

Sursa aici.

Mișcarea înseamnă viață, sportul înseamnă sănătate!

Ce, sau cât ne-am face fără sport?

Curele de slăbire sunt la mare moda. De ce? Simplu, pentru că rata obezității este în plină creștere! Deși e mai simplu să prevenim, mulți ajung să se trateze atunci când este prea tarziu. Important este că ajung totuși să conștientizeze și că trebuie să ia masuri. Căutăm în mâncare plăcerea sau recompensa. Dar uitam să corelăm consumul de mâncare cu arderile prin mișcare, sport și efort susținut. ATENȚIE: suntem exemplul copiilor noștri. “Grasule” și “Graso” te urmăresc toată viața. Nu că am fi avut nevoie de o confirmare științifică, dar cercetătorii atrag atenția că jignirile pe care le primesc copiii le afectează încrederea în sine. În special acelea pe teme de greutate. Distrug modul în care copiii își percep corpul și duc la alte probleme. Emoționale și de sănătate.

Sportul te face mai fericit!

Nu, nu este o utopie, ci doar o consecinţă a eliberării unor hormoni responsabili cu starea de bine. Mișcarea este bună nu doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru cea mintală.  Una dintre consecințele efor­tului fizic prelungit este opri­rea, cel puțin provizorie, a fluxului ang­oa­selor și grijilor tale. După 30 de minute de sport, apar gândurile pozitive, chiar creative. Este vorba de efectul de bună dispoziție, care modifică circu­lația sângelui, cu ajutorul hormo­nilor care stimulează psihicul. Efortul duce la secreția de endorfine, iar orice activitate fizică stimulează do­pamina, acest neuro-trans­mițător esențial al acțiunii și al plăcerii. Este adevăratul efect antidepre­siv al exercițiu­lui, cu efect mai durabil decât al en­dor­fi­ne­lor. După asta, grijile tot a­colo ră­mân, numai că le vezi în alt mod, ai luat distanță. Să învingem sedentarismul tradițional, să ne convingem că, oricât ar fi de drastice dietele, corpului îi trebuie mișcare. Iar sportul modelează nu doar muschii, ci și spiritul și starea de bună dispoziție. Apoi, dieta de zi cu zi trebuie să se adreseze sănătății și nu slăbirii, pentru că avem nevoie , trăind într-un mediu de stres și poluare, de antioxidanți, fibre, calciu, amnoacizi.

Tu, cand ai fost ultima data la sala?

Mişcarea fizică este cea care ne ajută să ne tonifiem corpul, să fim mai energici sau chiar să ne îmbunătăţim starea de sănătate. Exerciţii fizice uşoare, antrenamente intense sau tehnici noi, care implică atât corpul, cât şi mintea, toate formele de sport sunt binevenite atunci când conştientizam câte beneficii ne poate aduce acest stil de viaţă.  Comoditatea e uneori mai puternică decât dorinţa de a arăta bine, sănătosi, tonici, în formă. De aceea avem nevoie de motivaţii puternice pentru a ne mobiliza. Să ne autocultivăm  intens rezistența psihică și fizică. Pentru cea fizică te sprijinim noi, instructorii/antrenorii, oferindu-ți idei și trucuri de MIȘCARE.

STUDIU EMS (ELECTRO MUSCULAR STIMULATION)

EMS (Electro Muscular Stimulation) este o tehnica de antrenament care imbina miscari de fitness cu electrostimulare musculara.

Studiile spun ca acest antrenament poate fi de pana la 18 ori mai eficient decat cel cu greutati

Studiile recente de la Bayreuth University din Germania, dupa un program de antrenament cu o durata de 6 saptamani, arata urmatoarele rezultate:

– eficienta antrenamentului EMS este de 18 mai mare decat in cazul antrenamentelor conventionale din sala de fitness.

– 20 de minute de antrenament EMS este la fel de eficient ca 3 antrenamente cu greutati cu o durata de 90 de minute.

– 88% din persoanele testate, au simtit o ameliorare a durerile de spate (30% dintre acestia, si-au remediat complet aceasta problema).

– 75% au raportat ameliorari ale problemelor legate de incontinenta urinara, 33% dintre acestia s-au vindecat complet.

– forta la nivel general a crescut cu 12%, in timp ce rezistenta cu 69%.

– in medie, 85% dintre persoanele testate au simtit imbunatatiri in ceea ce priveste tonifierea, iar 90% au catalogat antrenamentul EMS ca fiind o metoda eficienta.

Alte beneficii:

– efect anticelulitic: diminuarea vizibila a aspectului pielii de “coaja de portocala”.

– reducerea tesutului adipos: a manca sanatos nu e suficient pentru un corp ferm si bine definit. Avem nevoie sa fim activi din punct de vedere fizic pentru rezultate durabile.

– imbunatatirea circulatiei sanguine: se realizeaza prin intermediul tesutului conjuctiv, eliminand toxinele din corp.

Daca sunteti interesati de acest tip de antrenament, puteti incerca pachetul EMS  la Pupa Fitness din Constanta, Str. Tabla Butii nr 66.

Email: pupafitness@gmail.com

Telefon: 0734 918 100

 

Fitness cu EMS – solutia ideala daca ai probleme de sanatate care iti limiteaza miscarea!

EMS (electro stimularea musculara) reprezinta in momentul de fata cea mai buna metoda de recuperare, deoarece nu pune presiune pe articulatii si pe spate. Atat articulatiile cat si ligamentele sunt in siguranta in timpul antrenamentului.

Multi dintre noi avem probleme de sanatate cu genunchii, cu spatele, cu cervicala, probleme de greutate si ni se recomanda sportul. Sportul este foarte bun, dar ne poate agrava micile probleme de sanatate daca executam gresit miscarile, de aceea se recomanda sa avem un antrenor sau kinetoterapeut alaturi.

Sportul traditional nu tot timpul ne ajuta sa remediem problemele, pentru ca implica multa miscare si uzura in zona afectata!

Sunt anumite cazuri care ne limiteaza miscarea, de exemplu:

– hernia de disc – miscrea este limitata, fara rasuciri, fara aplecari, fara greutati, fara sarituri

– probleme cu genunchii – fara sarituri, fara alergare, fara anumite exercitii care pun presiune pe genunchi

– obezitate – alergarea este mai grea pentru ca iti solicita genunchii, nu poti face multa miscare

– recuperarea post operatorie- nu te poti misca prea mult, musculatura se atrofiaza si nu poti executa prea multe miscari.

Si lipsa timpului reprezinta o problema! Lipsa timpului te impiedica sa faci sport, sa ai grija de tine.

CARE ESTE SOLUTIA?

Solutia este Fitnessul rapid, adica EMS-ul (stimularea musculaturii folosind stimuli electrici)

– te scuteste de pierderea timpului ( antrenamentul este de  20 de minute)

– ai rezultate rapide si bune (intaresti musculatura, combati celulita, arzi grasimile, reduci retentia de apa, corectezi postura)

– nu pui presiune pe articulatii si pe spate

Corpul tau este important asa ca nu il neglija, incepe sa faci sport astazi!

PuPaFitness EMSFitness

Facebook